OBEZİTE TEDAVİSİ İÇİN BAŞVURAN HASTALARDA MADDE KULLANIM YAYGINLIĞI VE İLİŞKİLİ FAKTÖRLER - Yaluğ, İrem; Özmen, Mine; Tufan, Ali Evren; Yumuk, Volkan (Bağımlılık Dergisi, 2005)
Amaç: Tedavi için başvuran obez hastalarda sıklıkla ilişkili psikopatoloji saptanmaktadır. Bu çalışma bir üniversite kliniğinde tedavi gören obez popülasyonda madde kullanım yaygınlığı ve yordayıcılarını açığa kavuşturmak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji Polikliniğinde obezite tedavisi için izlenen 169 hasta kesitsel olarak yapılandırılmış görüşmelerle değerlendirilmiştir (SCID I ve II). Vücut Kitle Endeksi (Body Mass Index, BMI) >25.0 olan hastalar obez olarak tanımlanmış ve BMI 25.0-29.9 arası olanlar evre I, geri kalanlar da evre II olarak ayrılmıştır. Veriler deskriptif istatistikler, binomial regresyon analizi ve ki kare testi ile analiz edilmiştir. P<0,05 düzeyinde farklılık istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Sonuçlar: Sigara ve alkol kullanım oranları BMI evre I grubunda sırasıyla %30 ve %10 ve evre II’de de %35.8 ve %17.5 olarak saptanmıştır. Gruplar arası fark anlamlı düzeye ulaşmamakla beraber erkek hastalarda madde kullanımı anlamlı ölçüde fazla olarak bulunmuştur. Değerlendirme: Bulgularımız obez hastalarda, özellikle ciddi ölçüde kilolu olanlar (EvreII) ve erkeklerde yüksek madde kullanım yaygınlığı olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, obez hastalarda tıbbi değerlendirmenin yanı sıra madde kullanımını da değerlendirilmesinin önemini vurgulamaktadır.