YEME BOZUKLUKLARINDA PSİKOAKTİF MADDE KULLANIMI: BİR GÖZDEN GEÇİRME - Pirim, Bengi; Tunaboylu İkiz, Tevfika (Bağımlılık Dergisi, 2004)
Yeme bozuklukları, giderek ilgi çekmeye başlamış, ender görülen ancak ölümle sonuçlanabilen bir psikiyatrik hastalık grubunu oluşturmaktadırlar. Yeme bozukluklarını konu alan çalışmalar artmakla beraber, etiyolojisi hakkındaki bilgiler henüz netlik kazanmamıştır. Yeme bozukluklarıyla, alkol ve madde kullanımı arasındaki ilişkiyle ilgili bilgiler ise oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada yeme bozuklukları ile alkol ve madde kullanımı arasındaki ilişkiyi inceleyen literatür gözden geçirilmiştir. Yeme bozukluklarından anoreksiya nervoza ve bulimiya nervoza ile alkol ve madde kullanımı arasındaki ilişkiyi konu alan çalışmalar incelenmiştir. Bu çalışmalarda, yeme bozukluğu hastalarının kullandıkları psikoaktif maddelerin, madde bağımlılığı ile madde kullanımı arasındaki fark gözetilmeksizin araştırıldığı görülmüştür.