FARELERDE BİREYSEL LOKOMOTOR AKTİVİTE FARKLILIĞININ NİKOTİN DUYARLILAŞMASINA ETKİLERİ - Kayır, Hakan; Çelik, Turgay (Bağımlılık Dergisi, 2003)
Amaç: Bu çalışmada, farelerin lokomotor aktivite-sindeki (LMA) bireysel farklılığın tekrarlı nikotin uygulanması ile oluşturulan nikotin duyarlılaşmasına etkisi incelenmiştir. Yöntem: Çalışmanın başlangıcında, dişi Swiss-Webster farelere dört gün süre ile her gün salin uygulandı ve hemen LMA kafesi içine bırakılarak 30 dakika LMA’ları kaydedildi. Fareler 4. gündeki aktivite değerlerine göre düşük ve yüksek LMA’lı gruplara ayrıldı. Alışma işleminden sonra, ayrılan hayvanlarda duyarlılaşma oluşturmak için 19 gün süre ile iki günde bir nikotin (0.5-2 mg/kg) ve salin (kontrol) intraperitoneal yoldan uygulandı. Aynı işlemler ayrım yapılmamış gruplara da uygulandı. Bulgular: Lokomotor duyarlılaşma gelişimi, yüksek yada düşük LMA ayrımı yapılmayan ve yapılan gruplarda ayrı ayrı test edildi. Yüksek doz nikotin (2 mg/kg) tüm gruplarda (düşük ve yüksek LMA’lı ve ayrım yapılmayan gruplar) duyar-lılaşma oluşturdu. Düşük doz nikotin (1 mg/kg) ise sadece düşük LMA’lı gruplarda duyarlılaşma oluşturdu, diğer gruplarda oluşturmadı. Sonuç: Farelerde bireysel LMA farklılıkları nikotine lokomotor duyarlılaşma gelişiminde önemli bir faktör olabilir. Düşük LMA’lı farelerde nikotine duyarlılaşma ve nikotin bağımlılığı daha kolay gelişebilir.