ALKOL BAĞIMLILIĞINDA REMİSYON SÜRESİ ÜZERİNDE ETKİLİ OLAN DEĞİŞKENLER - Özgür İlhan, İnci; Demirbaş, Hatice; Yolaç Yarpuz, Aslı; Doğan, Yıldırım B. (Bağımlılık Dergisi, 2003)
Amaç: Bu çalışmada bir grup alkol bağımlısı hastada remisyon sürecini etkileyebilecek değişkenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Yatan hastaların tümü ve ayaktan hastalardan en az 3 ay süreyle alkol almamış olanlar çalışmaya alınmıştır. İki yıllık bir dönem içinde kabul edilen hastaların sosyodemografik özellikleri, alkol kullanımı ve tedavi öyküleriyle ilgili bilgiler bağımsız değişkenler olarak alınmıştır. İstatistiksel analiz için remisyon süresi 6 aylık dönemler halinde alınmıştır. Bulgular: İşyeriyle sorunlarını tedaviye başvuru nedeni olarak gösteren hastaların daha uzun süre alkolden uzak kaldığı bulunmuştur. Grup terapisi öyküsüyle remisyon süresi arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: İşyeriyle olan sorunların alkol hastalarında tedaviye isteklilik ve iyi prognoz açısından belirleyici olduğu ileri sürülebilir. Ayrıca alkolden uzak kalma süreleri göz önüne alındığında kişilerarası yönelimli etkileşim grupları etkili bir tedavi yöntemi olarak önerilebilir.