REMİSYONDA OLAN ALKOL BAĞIMLILARININ SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ VE BAĞIMLILIK SÜRECİ ÜZERİNE TANIMLAYICI BİR ÇALIŞMA - İlhan, İnci; Demirbaş, Hatice; Doğan, Yıldırım B. (Bağımlılık Dergisi, 2002)
Amaç: Bu çalışmada remisyonda olan alkol bağımlılarının biyopsikososyal özellikleri ve alkol kullanım öyküsü ile ilgili tanımlayıcı bilgiler elde etmek amaçlanmıştır. Yöntem: Alkol bağımlılığı tanısı ile yatarak tedavi görmüş ve en az 12 hafta remisyonda kalan 53 erkek hastaya alkol kullanımı, biyopsikososyal özellikleri ve tedavilerine ilişkin sorular sorulmuştur. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların alkole başlama yaşı ortalaması 15.2 yıl olup, alkolün başlangıç etkisini daha çok olumsuz etkilerin oluşturduğu, bağımlılık geliştikten sonra film kopması (black-out), kendine ve çevreye zarar vermenin en çok yakınılan olumsuz etkiler olduğu, uykusuzluk, sıkıntılı/çökkün hissetme ve halsizliğin en fazla rastlanılan alkol kesilme belirtilerini oluşturduğu saptanmıştır. Hastaların %45.3’ünün soy geçmişinde sorunlu içme davranışının olduğu belirlenmiş ve alkolle iliş- kilendirdikleri ailesel sorunları tedavi kararı almalarında en önde gelen neden (%73,6) olarak bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmayla hastanede yatarak tedavi görmüş remisyonda olan hastalar için bağımlılığın gidişi tanımlanmaya çalışılmıştır. Ancak relapsla gelen ve ayaktan izlenen alkol bağımlısı hastalarda da benzer özelliklerin karşılaştırmalı olarak araştırılması alkol bağımlılığında relaps ve remisyonun belirleyicileriyle ilgili ileri bilgiler sağlayacaktır.