ALKOL VE EROİN BAĞIMLILARININ AİLELERİNDEKİ PSİKOSOSYAL VE EKONOMİK ZORLUKLARIN ARAŞTIRILMASI - Gümüş, Ömer; Şahin, Emre; Top, M. Şerif (Bağımlılık Dergisi, 2002)
Amaç: Bu çalışmada alkol ve eroin bağımlılarının yaşadıkları sorunları, ailelerinde oluşturdukları psikososyal ve ekonomik yükü, ailelerin bağımlılara karşı olan tutum ve davranışları ile bağımlılıkla baş etme yolları hakkındaki bilgi düzeyleri incelenerek iki grubun karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: DSM-IV’e göre tanıları konulan 40 alkol ve 40 eroin bağımlısından oluşan hasta grubu ile bu hastaların yakınlarından oluşan 40 kişilik alkol ve 40 kişilik eroin bağımlısı yakını alınarak, kişilere sosyodemografik veri formu, Michigan Alkolizm Tarama Testi – MATT ve Aile Yüklenme Düzeyini Değerlendirme Ölçeği – AYDDÖ uygulanmıştır. Bulgular: Alkol bağımlılığının (ort=34.6±6.9), eroin bağımlılığına (ort=22.9±4.8) göre daha ileri yaşlarda başladığı görülmüştür (p<0.001). Eroin bağımlılarında düzenli iş (x²=23.16, p<0.001) ve sosyal güvence (x²=23.90, p<0.001) oranı daha az bulunmuştur. Eroin bağımlılarında; cezaevi yaşantısı (x²=17.28, p<0.001), intihar girişimi (x²=5.952, p< 0.05), kendine zarar verici davranış (x²=14.90, p<0.001) ve adli sorun (x²=16.24, p<0.001) anlamlı olarak daha fazla saptanmıştır. Eroin bağımlılarının yakınlarının AYDDÖ’nden (Aile Yüklenme Düzeyini Değerlendirme Ölçeği) aldıkları toplam puan ortalaması alkol bağımlılarının yakınlarına göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (t=2.71, p<0.01). Sonuç: Eroin bağımlılığının alkol bağımlılığına göre aileye ve topluma getirdiği psikososyal ve ekonomik yükün daha fazla olduğu görülmüştür. Ailelerin tedavi sürecinde bağımlılıkla ilgili bilgi edinmelerine yardımcı olunduğunda ve yeterli sosyoekonomik destekleri sağlandığında, ailelerdeki yükün ve stresin hafifleyeceğini, böylece bağımlıların aile ortamında da rehabilitasyonlarının sürdürülebileceğini söyleyebiliriz.