ALKOL BAĞIMLILIĞINDA BİREYSEL PSİKOTERAPİ - Kalyoncu, Ayhan; Mırsal, Hasan (Bağımlılık Dergisi, 2002)
Psikodinamik yönelimli psikoterapiler alkol bağımlığının tedavisinde şimdiki programlarda önemli yeri olmayan tedavi yaklaşımlarından birisidir. Psikodinamik psikoterapide alkol kullanımı bil- inçdışı çatışmaların bir belirtisi olarak kabul edilmektedir, ilk psikodinamik açıklamalar bağımlılığı engellenmiş psikoseksüel gelişimin bir yansıması olarak görme eğilimindedir. Daha sonra sosyal çevrenin kişilik gelişimine önemli katkıları olduğu ve sorunlu davranışın sosyal rollerle ilgili çatışmalardan kaynaklanabileceğini ileri sürülmüştür. Bu yazıda alkol bağımlılığının tedavisinde psikodinamikyönelimli bireysel psikoterapinin yeri gözden geçirilmiştir. Ayrıca alkol bağımlığına yönelik bir eklektik-bütünleyici (intégratif) bireysel psikoterapi modeli sunulmuştur.