TÜRKİYE'DE MADDE BAĞIMLILIĞINI FARKINDALIK ÇALIŞMALARINDAN GENÇLERİN VE EBEVEYNLERİN BEKLENTİLERİ - Sezgin, Deniz; Akçakaya, İbrahim Barbaros (Bağımlılık Dergisi, 2019)
Amaç: Bu çalışmada madde bağımlılığı konusunda gençlerin farkındalığını sağlama amacından ve sorumluluğundan hareket edilmiştir. Türkiye Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü tarafından gençlerin farkındalığının artırılması amacıyla genç hedef kitleye yönelik, yeni medyada yayınlanmak üzere 2 spot film ve daha geniş bir hedef kitleye hitap etmek üzere Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı ALO 191 ile ilgili 1 spot film yaptırılmıştır. Yöntem: Hazırlanan 3 spot film yayınlanmadan önce hedef kitlelerin filmlerle ve konu ile ilgili öngörüşleri odak grup görüşmesi metoduyla analiz edilmiştir. Bulgular: Gençler uyuşturucu madde bağımlılığı ile ilgili farkındalık için hazırlanan kamu spotlarında korku ve ölüm gibi olumsuz öğelerin caydırıcı olmadığını düşünmektedir. Ebeveynler de kendileri ve çocukları için kaygıya ve korkuya neden olacak çalışmalar yapılmamasını istemektedir. Sonuç: Gençler ve ebeveynler yapılacak çalışmalarda madde bağımlılığına sürükleyen sürecin neler olduğunun net bir şekilde anlatılması gerektiğini düşünmektedir. Aynı zamanda topluma temas edebilecek, olumlu mesaj veren filmlerin ve çalışmaların yapılmasını beklemektedirler.