SENTETİK KANABİNOİD İNTOXİKASYONU İLE GELİŞEN SİNÜS TAŞİKARDİSİNİN İ.V LİPİT İNFÜZYONU İLE TEDAVİSİ: İKİ OLGU BİLDİRİMİ - İzci, Filiz; İzci, Vedat; İzci, Servet; Çiftci, Elvan; İris Koç, Merve; Bilici, Rabia; Beştepe, Engin Emrem (Bağımlılık Dergisi, 2015)
Sentetik kanabinoid kullanımı yaygınlığı giderek artmaktadır. Sentetik kanabinoid kullanımı ile ortaya çıkan intoksikasyon vakaları genel acil ve psikiyatrik acil servislerinde sıkça karşılaşılan ve hayatı tehdit eden durumlardan biridir. Sentetik kanabinoidle-rin kanabinisten farklı olarak, akut intoksi-kasyon belirtileri daha çok uyarıcı ve sem-patomimetik madde kullanımında görülen etkilere benzemektedir. Kullanımı sırasında terleme, bulantı, kusma, iştah değişiklikleri, hipertansiyon/hipotansiyon, göğüs ağrısı, taşikardi/bradikardi, solunum depresyonu, konfüzyon, psikomotor ajitasyon, sommo-lans ve sedasyon arasında değişkenlik gösteren yan etkiler görülebilir. En sık görülen fiziksel yan etkisi ise taşikardidir. Bu yazıda, sentetik kanabinoid kullanımı sonrası sinüs taşikardisi gelişen ve tedavide i.v lipit infüz-yon tedavisi verilen iki olgu tartışılmıştır.