ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI TEDAVİ VE EĞİTİM MERKEZİ (AMATEM) BİRİMİNDE YATAN BİREYLERDE İÇSELLEŞTİRİLMİŞ DAMGALANMA VE YAŞAM KALİTESİ - Türkmen, Sevgi Nehir; Kumaşoğlu, Çiğdem; Akyol, Tuğba (Bağımlılık Dergisi, 2015)
Amaç: Bu araştırma, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı TedaviveEğitimMerkezi(AMATEM)veCelalBayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi psikiyatri servisinde yatan alkol-madde bağımlılarının içselleştirilmiş damgalanma düzeyleri ve yaşam kalitesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın örneklemini, Mart 2014 - Haziran 2014 tarihleri arasında ayaktan tedavi alan araştırmaya alınma kriterlerine uygun olan 111 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, Tanıtıcı Bilgi Formu, Ruhsal Hastalıkların İçselleştirilmiş Damgalanması Ölçeği (RHİDÖ), WHOQOL BREF Yaşam Kalitesi Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde yüzdelik, t-testi, Mann Whitney U, ki-kare testi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 30.6 olup %93.7’si erkektir. Hastaların 22 yaş üstünde olanlarda içselleştirilmiş damgalanma ölçek alt ölçek puanlarından yabancılaşma, kalıp yargılama ve sosyal geri çekilme 22 yaş altında olanlara göre yüksek saptanmıştır. Hastaların çalışma durumuna göre içselleştirilmiş damgalama ölçeği puanları karşılaştırıldığında çalışmayanların sosyal geri çekilmeleri çalışanlara göre yüksek saptanmıştır. Sonuç: Hastaların içselleştirilmiş damgalanma ve içselleştirilmiş damgalanma alt puanları arttıkça yaşam kaliteleri düşmektedir.