ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE SİGARA VE ALKOL KULLANIMI: DEPRESİF BELİRTİLER VE UMUTSUZLUK YÖNÜNDEN BİR DEĞERLENDİRME - Babacan Gümüş, Aysun (Bağımlılık Dergisi, 2015)
Amaç: Bu çalışma üniversite öğrencilerinde sigara ve alkol kullanımı ile dep-resif belirtiler ve umutsuzluk arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışmanın örneklemini, bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 374 öğrenci oluşturmuştur. Örneklem seçiminde üniversitenin okullarının mevcutlarına ağırlıklı tabakalı rastgele örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri Tanıtıcı Bilgi Formu, Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ) ile toplanmıştır. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov testi, sayı, yüzde, ortanca, 25.-75. yüzdelikler, Kruskall Wallis testi, Mann Witney U testi ve Spearman Sıra Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Yaş ortalaması 21,05 ± 2,33 olan öğrencilerin %39’unun sigara, %57,8’inin alkol kullandığı belirlenmiştir. Ölçek ortanca değerleri BDE için 10,50 ve BUÖ için 4,00 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin %25,9’unda dep-resif belirtiler yüksektir. Sigara kullanma durumuna göre öğrencilerin BDE ortanca değerlerinde anlamlı düzeyde farklılık saptanmıştır (z=-2,378, p<0,05). Alkol kullanma durumuna göre öğrencilerin BUÖ ortanca değerlerinde anlamlı düzeyde farklılık belirlenmiştir (z=-2,143, p<0,05). Sigara ve alkol kullanım miktarı, öğrencilerin BDE ve BUÖ ortanca değerlerinde anlamlı bir farklılığa yol açmamıştır (p>0,05). Sonuç: Elde edilen sonuçlar çalışmaya katılan üniversite öğrencilerinde sigara ve alkol kullanımının yüksek düzeyde olduğunu göstermiştir. Sigara kullanan öğrencilerde depresif belirtilerin, alkol kullanan öğrencilerde umutsuzluğun daha yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda üniversite öğrencilerinde sigara ve alkol kullanımını önleyici ve ruh sağlığını koruyucu uygulamalar arttırılmalıdır. Öğrencilerde sigara ve alkol kullanımını azaltmak için koruyucu ruh sağlığı uygulamaları ile depresif belirtilerin erken tanı ve tedavisi yararlı olabilir.