ÇAĞIMIZIN SAĞLIK SORUNU: ÇOCUKLARDA İNTERNET BAĞIMLILIĞI - Gözen, Duygu; Kurt, Ayşe Sonay; Canbulat, Nejla (Bağımlılık Dergisi, 2014)
Amaç: Bilgisayar sistemlerinin birbirine bağlı olduğu iletişim ağı olan internetin kullanımı hızla artmaktadır. Bu durum internet bağımlılığını da beraberinde getirmektedir. Bu sistematik derleme, çocuklarda internet bağımlılığının görülme sıklığını, risk faktörlerini ve korunmada hemşirelerin rollerine yönelik araştırmaları değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Amaca yönelik verileri, Ocak 1996-Nisan 2010 yılları arasında Medline/ PubMed, Türk Medline ve Akademik Google arama motorlarında tam metni yayınlanan Türkçe ve İngilizce makaleler oluşturdu. Literatür taramada “internet bağımlılığı”, “patolojik internet kullanımı”, “aşırı internet kullanımı” “çocuk” ve “hemşirelik” terimleri kullanıldı. Yayın dili Türkçe ya da İngilizce olan, çocuk yaş grubunu kapsayan ve internet bağımlılığı sıklığı, risk faktörleri ya da internet bağımlılığından korunmada hemşirenin rollerine yönelik olan araştırmalar çalışma kapsamına alındı. Bulgular: Yapılan tarama sonucunda bu sorulara cevap olacak nitelikte 33 araştırma bulundu. Araştırma kapsamına alınan çalışma sonuçları incelendiğinde; internet bağımlılığı sıklığının %2,4-60 arasında değiştiği belirlendi. İnternet bağımlılığına neden olabilecek faktörler arasında yaş (adolesan yaş grubu), cinsiyet (erkek), psikolojik sorunlar, evde internet kullanımı, internet kullanım amacı (oyun, sohbet), internete bağlanma süresi yer almakta idi. Sonuç: İnternet bağımlılığından korunmada hemşirenin rolüne ilişkin araştırma sorusu doğrultusunda yapılan incelemede; çocukları internet bağımlılığından korumada hemşirenin rollerine yönelik herhangi bir çalışmaya rastlanmadı.