İSTANBUL’DA BULUNAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ARASINDA İNTERNET KULLANIM YAYGINLIĞININ ARAŞTIRILMASI - Tan Cömert, Itır; Ziyalar, Neylan (Bağımlılık Dergisi, 2009)
Amaç: Bu çalışma İstanbul'da yaşayan ve İstanbul'da bir üniversitenin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına devam eden 18-28 yaş grubu arasındaki üniversite öğrencilerinin internet kullanım yaygınlığını incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma 2006 yılında İstanbul'da yaşan ve İstanbul'da bulunan üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora yapan 18-28 yaş arasındaki öğrencileri kapsamaktadır. Araştırma doktora tez çalışmasının bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu araştırma Cerrahpaşa Etik Kurul'un 12-04-2006 2006/392 tarihli ve numaralı onayı alınarak uygulanmıştır. Örneklem büyüklüğü 600 kişi olarak belirlenmiştir. İstatistik işlemler SPSS 8,0 programı ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan grubun 346'sı (%57.7) kız, 254'ü (%42.3) erkektir. 18-22 yaş arasında olan katılımcılar grubun %77'sini, 23-25 yaş arasında olan katılımcılar grubun %14.7'sini ve 26-28 yaş arasında olan katılımcılar grubun %8.3'ünü oluşturmaktadır. Örneklemin %77.8'ini İnternet bağımlılığı kriterlerini karşılığı görülmektedir. Sonuç: İnternet global biçimde kullanılan bir bilgilenme kaynağıdır. Günlük hayatta, İnterneti kullanan kişi sayısı her geçen gün artmaktadır. Problemli İnternet kullanımının ortaya çıkaracağı sorunların bir bütün olarak ele alınması gerekmektedir.