SİGARA İÇEN VE İÇMEYEN BİREYLERİN SİGARAYA YÖNELİK TUTUMLARI - Tokay Argan, Mehpare (Bağımlılık Dergisi, 2009)
Giriş: Bu çalışmanın amacı Bilecik'te yaşayan kişilerin sigara içmeye yönelik tutumlarını ve davranışlarını ortaya koymaktır. Yöntem: Bu araştırma tanımlayıcı nitelikte olan bir çalışmadır. Çalışmanın evrenini Bilecik'te yaşayan 795 kişi oluşturmaktadır. Çalışmaya katılanların sosyodemografik özellikleri, sigara içme durumu, sigaraya yönelik tutumları ve gelecekte sigarayı bırakma niyetleri incelendi. İstatistiksel analizler SPSS 12.0 programı ile yapıldı. Sigara ile ilgili tutum faktörleri ile demografik özellikler arasında farklılık bulunup bulunmadığını ortaya koymak için ANOVA ve ti-testinden yararlanılmıştır. Bulgular: Sigara içmeye yönelik 5 tutum faktörü (sağlık etkisi, psikolojik etki, sosyal kabul (etki), çevresel ve maddi zarar ve aile etkisi) belirlendi. Bu kapsamda belirlenen faktörlerin açıklayıcılığı %66.6'dır. Olguların %49.1'ini sigara içmeyenler, %37.2'sini günlük içenler ve %13.7'sini ise ara sıra sigara içenler oluşturmaktadır. Sigarayı günlük içenlerin %48.8'inin, ara sıra içenlerin ise %62.2'sinin bir yıl içerisinde sigarayı bırakmayı düşündükleri saptanmıştır. Sonuç: Sigara içme ile ilgili tutum faktörleri, sigarayı günlükvearasıraiçenlerinsigarabırakmaniyetlerinin%14'ünü açıklamaktadır. Sigara içmeye yönelik tutum faktörleri ile demografik özellikler arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.