UÇUCU MADDE KULLANAN ERGENLERDE BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMİNİN ETKİNLİĞİ - Coşkun, Sibel; Işıl, Özlem; Ögel, Kültegin (Bağımlılık Dergisi, 2008)
Amaç: UMATEM’de (Uçucu Madde Tedavi Araştırma ve Eğitim Merkezi) tedavi görmekte olan ergenlere bağımlılık, uçucu madde etkileri ve madde isteği ile başa çıkma konularında eğitim verilerek ergenlerin bilinçlendirilmesi ve tedaviye yönelik işbirliğinin arttırılması amaçlandı. Yöntem: Uçucu madde kullanan ergenlerden oluşturulan 31 kişilik deney grubuna “YENİDEN” tarafından hazırlanan “Sokakta Yaşayan ve Madde Kullanan Çocuklara Psikososyal Yaklaşım Kılavuzu”nda yer alan modüllerden yararlanılarak üç oturumluk bireysel eğitim uygulanmış ve deney grubu ergenlerin bilgi düzeyi 31 ergenden oluşan ve eğitim uygulanmayan kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Sosyodemografik açıdan aralarında anlamlı farklılık bulunmayan deney ve kontrol grubu ergenlerin soru formuna verdikleri cevaplar ile bilgi düzeyleri karşılaştırılmıştır. Deney grubu ergenlerin sorulara verdiği doğru yanıt sayısı ve tedavi motivasyonu kontrol grubu ergenlere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı bulunmuştur (p<.001). Çalışma kapsamına alınan ergenler, bir yıl sonra kesitsel olarak madde kullanımı açısından değerlendirildiğinde, deney grubu ergenlerde madde kullanmaya devam edenlerin oranı kontrol grubu ergenlere göre daha düşük saptanmış ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<.001). Sonuç: Uçucu madde kullanan ergenlerin bilinçlendirilmesine yönelik uygulanan bireysel eğitim programı ile deney grubu ergenlerin bilgi düzeyi ve motivasyonu artmış ve uygulanan eğitim tedavi sürecine katkı sağlamıştır. Bu ve benzer eğitim/beceri geliştirme programlarının daha yaygın kullanılması önemlidir.