DİSÜLFİRAM SANILDIĞI KADAR MASUM MU? İKİ OLGU BAĞLAMINDA DİSÜLFİRAMIN NÖROLOJİK ETKİLERİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ - Altıntoprak, E.; Malkoçlu, G.; Haznedaroğlu, D. İ.; Coşkunol, H. (Bağımlılık Dergisi, 2008)
Disülfiram (DSF), alkol metabolizmasında görevli enzimlerden biri olan aldehit dehidrogenaz enzimini inhibe eden bir ajandır. DSF tedavisi sırasında alkol alındığında, vücutta asetaldehit birikimi olur ve rahatsız edici birçok etki ortaya çıkar. Bu özelliğinden dolayı yaklaşık elli yıldır, alkol bağımlılığının tedavisinde “alkolden kaçınma” davranışını destekleyen bir ajan olarak kullanılmaktadır. DSFın alkolle etkileşerek ortaya çıkardığı etkiler klinisyenler tarafından oldukça iyi bilinmekte ve hastalara bu konuda bilgi verilerek tedaviye başlanmaktadır. Ancak, DSFın alkolle etkileşimi dışında ortaya çıkan ve genellikle yavaş gelişen birçok ciddi yan etki gözden kaçabilmektedir. Nörotoksisite bu ciddi yan etkilerden biridir. Bu yazıda, DSF kullanımı ile ortaya çıkan iki düşük ayak olgusu sunulmuştur. Bu örnekler ile kullanılan DSF dozunun ve polifarmasinin DSFın nörotoksik etkilerini arttırıcı etkisine dikkat çekmek istenmiş ve literatür ışığında DSF ve metabolitlerinin nörotoksik etkileri gözden geçirilmiştir.