HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN SİGARA İÇME SIKLIĞI VE ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ - Koç, Z.; Sağlam , Z. (Bağımlılık Dergisi, 2008)
Giriş: Bu çalışma hemşirelik öğrencilerinde sigara içme sıklığını, sigara içmeyi etkileyen faktörleri, halen içme nedenlerini, sigarayı bırakma ve içmeme konusundaki yaklaşımlarını incelemek amacıyla planlanmış tanımlayıcı bir çalışmadır. Yöntem: Çalışma 128 hemşirelik öğrencisi üzerinde yürütülmüş, veriler 28 soruluk anket formu aracılığıyla Mart 2005 tarihinde toplanmıştır. Bulgular: Anket uygulanarak toplanan veriler sonucunda sigara içme prevalansı %28.1 olarak bulunmuştur. Araştırma kapsamında ele alınan hemşirelik öğrencilerinden her dört kişiden birinin sigara içtiği tespit edilmiştir. Sigara içmeyen hemşirelik öğrencilerinin %88‘inin sağlığı koruma nedeniyle sigara kullanmadıkları saptanmıştır. Hemşirelik öğrencilerinin yaşadıkları stres nedeniyle sigara içmeye devam ettikleri (%63.9) belirlenmiştir. Hemşirelik öğrencilerinin annesinin ve babasının öğrenim düzeyinin, sigara içme sıklığındaki artış ile ilişkili olduğu görülmüştür (p<0.05). Arkadaş çevresinin de (%61.1) sigara içme durumu açısından risk faktörü olduğu belirlenmiştir (p<0.01). Bu arada aile tipi ve medeni durumun sigara içme durumu yönünden risk faktörü olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızda elde edilen veriler diğer çalışma sonuçları ile karşılaştırılmış ve değerlendirilmiş, sigara kullanımını önlemek için çeşitli öneriler sunulmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda hemşirelik öğrencilerinin sigaranın olumsuz etkilerini bildikleri, ancak bilgilerini günlük yaşamlarına aktaramadıkları söylenebilir.