SEYDİŞEHİR MESLEK YÜKSEK OKULU ÖĞRENCİLERİNDE SİGARA KULLANMA DURUMU VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER - Kutlu, Ruhuşen; Çivi, Selma (Bağımlılık Dergisi, 2006)
Amaç: Bu çalışma üniversite öğrencilerinde sigara içme sıklığını belirlemek ve bunu etkileyen risk faktörlerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışma Seydişehir Meslek Yüksek Okulu’ndaki 167 öğrenci üzerinde yapıldı. Sosyo-demografik karakterler, sigara içme sıklığı, sigara içme ile ilgili davranışlar ve aile özellikleri incelendi. İstatistiksel analizler SPSS 10.0 programı ile yapıldı. Bulgular: Sigara içme sıklığı % 37.1 (n=62), bırakma sıklığı %7.8 (n=13), içmeme sıklığı %55.1 (n=92), quit ratio (bırakmış olanların içmiş olanların içersindeki payı) %17.4 olarak bulundu. Sigaraya başlama yaşı en küçük 10, en büyük 22, ortanca değer 16 yaş idi. Sigaraya başlatan etmenler arasında birinci sırada %43.5 sosyal çevre ve arkadaş grupları yer alıyordu. Sigara içenlerin yakın arkadaş grubunda içme sıklığı (%91.6) içmeyenlere göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0.001). Sonuç: Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinde sigara içme sıklığı yüksek olup, sigaraya başlama büyük oranda 15 yaşından önce ve sigara içenlerin yakın arkadaş grubunda içme sıklığı anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Çocuklar ilköğretim düzeyinde sigaranın zararları konusunda bilgilendirilmeli ve öğretmenler sigara içmeyerek öğrencilerine iyi örnek olmalıdırlar.