GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ALKOL VE MADDE KULLANIM BOZUKLUKLARI BİRİMİNE BAŞVURAN HASTALARIN SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ - Bulut, Mahmut; Savaş, Haluk A.; Cansel, Neslihan; Selek, Salih; Kap, Özlem; Yumru, Mehmet; Vırıt, Osman (Bağımlılık Dergisi, 2006)
Amaç: Bu çalışmada Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Alkol ve Madde Kullanım Bozuklukları Birimi’ne (GAMAB) başvuran hastaların sosyodemog-rafik özelliklerinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: GAMAB’ne son beş yılda (1 Ocak 2001-31 Aralık 2005) başvuran hastaların tıbbi kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Bulgular: GAMAB’ne alkol ve madde bağımlılığı olan 126 hasta başvurmuştur. Hastaların %96.8’i erkek, %3.2’si kadın olup, yaş ortalamaları 36.02 (SS±11.37), madde kullanma süreleri ortalama 13.19 (SS±10.87) yıl olarak tespit edilmiştir. Hastaların kullandığı maddeler sırasıyla alkol (%46.8), eroin (%42.1) ve esrardır (%7.1). Alkol bağımlılığı tedavisi nedeniyle başvuran hastaların ilk alkol kullanımına başlama yaşı ortalaması 24.03 (SS±8.53) yıl, alkol dışı madde kullananlarda ise ilk madde kullanımına başlama yaşı ortalaması 22.44 (SS±7.15) yıldı. Alkol bağımlıları arasında evli olanların oranı diğer madde bağımlılığı ile başvuranlarınkinden anlamlı ölçüde fazlaydı (p<0.001). Alkol bağımlılarının yaş ortalaması diğer madde bağımlıların yaş ortalamasından anlamlı ölçüde yüksekti (p<0.001). Alkol dışı madde kullananlarda çalışmama oranı alkol kullananlardan anlamlı olarak yüksekti (p=0.009). Kullanılan madde türü ile suç öyküsü arasındaki ilişkiye bakıldığında alkol dışı madde kullananlarda suç öyküsü anlamlı olarak yüksekti (p=0.001). Hastaların eğitim düzeyleri ve suç işleme oranları arasındaki ilişkiye bakıldığında, eğitim düzeyi arttıkça suç öyküsü anlamlı olarak azalmaktaydı (p= 0.001). Sonuç: Çalışmamız Güneydoğu Anadolu’da (Gaziantep) özelleşmiş bir Alkol-Madde Kullanım Bozukları Birimi’ne yapılan başvurularda alkol ve madde bağımlılarının sosyode-mografik özelliklerini araştıran ilk çalışmadır. Ayrıca çalışmamız Gaziantep’te alkol-madde kullanımının pek çok açıdan Türkiye’nin diğer yöreleriyle benzerlik gösterdiğini ortaya koymakla birlikte, maddeye başlama yaşının daha yüksek olması kadınlarda alkol ve diğer madde kullanım oranlarının daha düşük olduğunun tespit edilmesi, sosyokültürel özelliklerin bağımlılık açısından farklılık yaratabileceğine işaret etmektedir.