ÇOCUK VE ERGENLERE YÖNELİK BİR BAĞIMLILIK MERKEZİNE İKİ YIL SÜRESİNCE BAŞVURAN OLGULARIN SOSYODEMOGRAFİK DEĞERLENDİRİLMESİ - Yüncü, Zeki; Aydın, Cahide; Coşkunol, Hakan; Altıntoprak, Ender; Bayram, Ayşe Türkan (Bağımlılık Dergisi, 2006)
Amaç: EGEBAM 2003 yılı eylül ayında hizmete girmiş yeni bir bağımlılık merkezidir. Merkezimize başvuran olguların bazı klinik özelliklerini değerlendirebilmek amacıyla bu çalışmayı planladık. Y ntem: Eylül 2003 Eylül -2005 Eylül arasında polikliniğimize başvuran olguların poliklinik kayıtları tarandı. Toplam 323 olguya ulaşıldı. Poliklinik kayıtlarından elde olunan bilgiler tarafımızca geliştirilen bilgi formuna aktarıldı. Bulgular: EGEBAM’ a 323 olgu başvurmuştur. Başvuran olguların %88.5’ i erkek, %11.5 kız hastalardan oluşmaktadır. Olguların yaşlarının aritmetik ortalaması 16.2 olarak bulunmuştur. Kurumumuza başvuran olguların %52.3’ ünün sosyal güvencesi varken, %47.7’ünün sosyal güvencesi bulunmamaktadır. EGE-BAM’ a başvuran olguların %94.4’ ünün sigara kullandığı, %5.6’ sının sigara kullanmadığını belirlendi. Tüm olguların %93.8’ inin sigara dışı madde kullandığını %6.2’ sinin ise kullanmadığı belirlendi. Madde kullanım oranlarına baktığımızda en sık kullanılan maddenin sigara olduğu (%94.4) anlaşılmaktadır. Onun ardından sırasıyla esrar (%75.2), inhalan (%53.8), ekstazi ( %43.6), alkol (%43.2), benzo (%31.4), kokain (%2.6), hap (diğer) (%1.7), opioid kullanımın (%0.3) olduğu belirlendi. Sigara kullanımı dışlandığında olguların %86.9’ unun çoğul madde kullanıcısı oldukları belirlenmiştir. Araştırmamızda yer alan olguların maddeyi ilk kullanma yaşları 13.7 ±2.16 olarak bulunmuştur. İlk tedaviye başvurma yaşları ise 16± 16±1.65 dır. Kullanmaya başlama ile tedaviye başvurma arasında ortalama 29 ±29±23.98 ay gibi bir süre vardır. Sonuç: Çocuk ve ergen madde kullanım bozukluğu olan kişilerin bazı klinik parametreler açısından (tercih edilen maddeler, madde kullanmaya başlama yaşları, yatış oranları) erişkin madde kullanıcılarından farklı bir hasta grubu olduğunu düşündürtmektedir.