EROİN BAĞIMLILARINDA İNTİHAR DÜŞÜNCESİ, PLANI VE GİRİŞİMİ - Koyuncu, Ayşe; Mırsal, Hasan; Yavuz, M. Fatih; Kalyoncu, Ö. Ayhan; Beyazyürek, Mansur (Bağımlılık Dergisi, 2003)
Amaç: Psikiyatrik hastalıklardaki intiharlar nedenlerinin arasında ikinci sırada madde bağımlılığı yer alır. Çalışmamızda eroin bağımlılarında “intihar” özelliklerini araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Beş-yedi günlük detoksifikasyon sürecinden sonra ek tanısı olmayan yatarak tedavi gören 100 eroin bağımlısı kesitsel olarak değerlendirilmiş ve yaş, cinsiyet ve eğitim durumu açısından denkleştirilmiş 100 sağlıklı birey ile intihar düşüncesi, intihar planı ve intihar girişimi açısından karşılaştırılmıştır. Sosyodemografik veriler, çocukluk çağı örselenmeleri (fiziksel ve cinsel kötü kullanım), madde kullanımı ile ilgili klinik özellikler, intihar düşüncesi, intihar planı ve intihar girişimi araştırıcılar tarafından bilgi almaya yönelik bir form ile toplanmıştır. Tanıları DSM-IV tanı ölçütlerine konulmuş ve tüm deneklere Beck Depresyon ve Beck Umutsuzluk Ölçekleri uygulanmıştır. Bulgular: Hasta grubu kontrol grubuna göre intihar düşüncesi(X2=43.78, df=1, p < 0.001), intihar planı (X²=76.40, df=1, p < 0.001) ve intihar girişimi (X²= 22.58, df=1, p < 0.001) açısından daha yüksek oranlara sahiptir. Hasta grubunun Beck Depresyon Envanteri ve Beck Umutsuzluk Ölçeği puanları ortalamaları kontrol grubu ortalamalarına göre daha yüksekti. Sonuç: Çalışmaya katılanlarda ek eksen I tanısı olmadığı için çalışma grubunun intihar özelliklerinin ana nedeni eroin bağımlılığı kabul edilmektedir. Bu bulgular ek eksen I tanısı olmayan eroin bağımlılarında da intihar belirtilerinin dikkatli değerlendirilmesi gerekliliğini göstermektedir.