TÜRKİYE’DE İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM GENÇLİĞİ ARASINDA ESRAR KULLANIM YAYGINLIĞI - Ögel, Kültegin; Uğuz, Şükrü; Sır, Aytekin; Yenilmez, Çınar; Tamar, Müge; Çorapçıoğlu, Aytül; Doğan, Orhan; Tot, Şenel; Bilici, Mustafa; Tamar, Defne; vd. (Bağımlılık Dergisi, 2003)
Amaç: Bu araştırmada amaç, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri arasında esrar kullanım sıklığını saptamak, kullanıcıların özelliklerini, bilgi, tutum ve davranışlarını öğrenmektir. Yöntem: Araştırmaya Türkiyelin farklı coğrafi bölgelerinden seçilen 9 büyük il alınmıştır. Toplam 11.989 ilköğretim, 12.270 ortaöğretim öğrencisine anket uygulanmıştır. Bulgular: İlköğretim öğrencileri arasında esrar kullanımı %1.2, ortaöğretim öğrencilerinde ise %4.0 olarak saptanmıştır. Cinsiyete göre esrar kullanım sıklığına bakıldığında; erkeklerde esrar kullanımının üç kat daha fazla olduğu saptanmıştır. Esrar kullanan öğrencilerin ailelerinin gelir düzeyleri açısından önemli bir fark bulunmamıştır. İlk olarak esrar deneme yaşı ortalaması; ilköğretimde 12.8 ± 1. yıldı. Bu ortalama kızlarda 12.7 ± 1.3, erkeklerde 12.9 ± 1Jidir. Ortaöğretim öğrencileri arasında ilk olarak esrar deneme yaşı ortalaması ise 13.8 ± 1.9 yıl olup, bu ortalama kızlarda 14.0±1.8, erkeklerde 13.7± 1.9 yıl olarak bulunmuştur. Esrar kullandığını belirten öğrencilerde sigara, alkol ve diğer maddelerin kullanımı yaygındır. Sonuç: Araştırmamızda, erkeklerde esrar kullanım sıklığının daha yüksek olup, esrar kullananlarda diğer maddelerin kullanımının yaygın olduğu ve çevrenin esrar kullanımında önemli bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır.