ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE NİKOTİN, ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞININ 12 AYLIK YAYGINLIĞI - Kaya, Nazmiye; Çilli, Ali Savaş (Bağımlılık Dergisi, 2002)
Amaç Bu çalışmada üniversite öğrencilerinde DSM-IV ölçütlerine göre nikotin, alkol ve madde bağımlılığının 12 aylık yaygınlık oranlarını araştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: Selçuk Üniversitesi merkez Selçuk Üniversitesi merkez kampüslerinde gündüz lisans eğitimi gören öğrencileri örnekleyen rasgele yöntemle saptanan 323 öğrenciyle (E/K: 168/155) CIDI (Uluslar arası Bileşik Tanı Çizelgesi) 2.1 12 aylık versiyonu kullanılarak görüşülmüştür. Bulgulat: Öğrencilerin % 27.5’i son bir yıl içinde bir ay yada daha fazla süreyle her gün sigara kullandıklarını bildirmiştir. Öğrencilerin % 17’si nikotin bağımlılığı (NB), % 13’ü nikotin yoksunluğu (NY) tanısı almıştır. NB erkek öğrencilerde kız öğrencilere göre anlamlı derecede daha yaygın bulunmuştur. Öğrencilerin % 10.2’si son bir yılda 12 birim alkol kullandıklarını bildirmişlerdir öğrencilerin % 1.2’si alkol bağımlığı, % 2.2’si alkol kötüye kullanım tanısı almıştır. Madde kötüye kullanımı ve bağımlılığı tanısı alan öğrenci olmamıştır. Sonuç Nikotin bağımlılığı önemli sağlık sorunlarından birini oluşturmaktadır. Alkol kullanımı ile ilişkili bozukluklar üniversite yıllarında önemsenmesi gereken boyutlardadır. Madde kullanımı ile ilişkili herhangi bir bozukluk saptanmaması legal olmayan bu maddelerin kullanımının bildirilmemesine bağlı veya bölgesel bir özellik olabilir.