SİGARA BIRAKMANIN SİGARA İÇME ARZUSU VE ANKSİYETEYE ETKİSİ - Demirezen, Murat; Kurçer, Mehmet Ali (Bağımlılık Dergisi, 2017)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Sigara İçme Arzusunun anksiye-te üzerine etkisini ortaya koymaktır. Yöntem: Bu deneysel tasarımda sigara bırakma polikliniğine başvuran sigarayı bırakmak isteyen gönüllü hastalara sosyo-demografik veri formu, FNBT ve HAD ölçeği yönlendirilmiştir. Birinci gün üç saatlik yoksunluktan sonra SİAÖ uygulanmıştır. 8-10. günler arasında sigara bırakma tedavisine başlanmıştır. Bir aylık yoksunluk sonrası sigara içme arzusunu HAD ölçeği puanları ile karşılaştırmak amacıyla sigara bırakma gününden 4 hafta sonra hasta kontrole çağrılıp SİAÖ ve HAD ölçeği tekrarlanmıştır. Bulgular: Bu araştırmada sigara içme arzusu yüksek olanların anksiyete seviyesinin de yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: Sigara içme arzusu ve ank-siyete puanları birinci ay sonunda sigarayı bırakabilen hastalarda bırakamayanlara göre anlamlı düzeyde azaldığı saptanmıştır. SİAÖ sigara bırakma polikliniklerinde kullanılması önerilmelidir.