ESRAR BAĞIMLILARINDA ÇOCUKLUKTA ALGILANAN EBEVEYN KABUL REDDİNİN ÇOCUKLUK ÇAĞI TRAVMA YAŞANTILARI, KENDİNE ZARAR VERME DAVRANIŞI VE İNTİHAR DÜŞÜNCESİ İLE İLİŞKİSİ - İnci, Sevim Berrin and İpçi, Melis and Ender Altıntoprak, Ayşe and Akyol Ardıç, Ülkü and Ercan, Eyüp Sabri (Bağımlılık Dergisi, 2016)
Amaç: Bu araştırmanın amacı, esrar bağımlılarında algılanan ebeveyn kabul-reddi ile, bu bireylerin çocukluk çağı travma yaşantıları, kendine zarar verme davranışları ve intihar düşünceleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmanın örneklemini, yaşları 18 ile 45 arasında değişen Ege Üniversitesi, Psikiyatri Anabilim Dalı, Bağımlılık Tedavi Birimi’ne denetimli serbestlik tedbiri ile ilk kez başvuran ve esrar bağımlısı olan 75 erkek ile madde kullanımı olmayan 75 erkek oluşturmuştur. Veriler, sosyo-demografik veri formu, Ebeveyn Kabul-red ölçeği ve İntihar Davranış ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Veriler MANOVA, regresyon, t-test ve pearson momentler çarpımı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Sonuçlar, esrar bağımlılarının hem anne hem de babalarıyla ilişkilerinde daha çok “red” algıladığını göstermektedir. Yapılan analizler sonucunda esrar bağımlısı olan kişilerin çocukluk dönemlerinde travmaya maruz kaldıkları ve çocuklukta anne babalarından gördükleri fiziksel ve sözel şiddet ile duygusal ihmalin algılanan anne-baba kabulü ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Esrar kullananların, kontrol grubuna göre çocukluk döneminde daha fazla travmaya maruz kaldığı bulunmuştur. Ek olarak, sadece baba kabulü ile KZVD arasında ve anne kabulü ile de intihar düşüncesi arasında ilişki bulunmuştur. Sonuç: Çalışmanın sonuçları, esrar bağımlısı olan kişilerde ebeveyn kabul reddinin kendine zarar verme davranışı ve intihar düşüncelerine yönelik önemli bir değişken olarak ele alınması gerektiğini göstermektedir.