ÜÇ OLGU İLE SENTETİK KANNABİNOİDLER VE KLİNİĞE YANSIMALARI: BİR GÖZDEN GEÇİRME - Altıntaş, Merih; İnanç, Leman and Güleç, Hüseyin (Bağımlılık Dergisi, 2016)
Sentetik kannabinoidler günümüzde toplum sağlığını ve güvenliğini bozan önemli bir problem haline gelmiştir. Bu maddelerin özellikle gençler arasındaki kullanımı tüm dünyada olduğu gibi son yıllarda ülkemizde de artış göstermiştir. Sentetik esrar türevlerinin birçok isimleri olmakla beraber Türkiye’de “Bonzai” ve “Jamaika” isimleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu maddelerin oldukça ucuz ve kolay ulaşılabilir olmaları yaygınlaşmasına sebep olmaktadır. Sentetik kannabinoidlerin farmakolojik for-mülasyonu maddeyi tasarlayan kişiler tarafından sürekli değiştirildiği için rutin madde tarama testlerinde saptanamamaktadır. Heterojen yapıları ortaya çıkabilecek klinik tablolar hakkında öngörüde bulunmayı zorlaştırmaktadır. Birçok sistemi etkileyebilen ve hayatı tehdit edebilecek tablolara yol açabilen bu maddelerin klinik görünümleri oldukça değişkendir. Sentetik kanna-binoid kullanımı sonrası kişiler yaşadıkları fiziksel ve psikiyatrik belirtiler nedeniyle sıklıkla acil servislere, psikiyatri polikliniklerine ve aile hekimlerine başvurmaktadır. Bu durum birçok sağlık çalışanı için endişe verici hale gelmiştir. Bu maddelerin neden olduğu klinik tabloları tanıma, müdahale ve tedavi konusunda multidisipliner bir yaklaşım gerekmektedir. Bu yazıda sentetik kan-nabinoid kullanan üç olgu sunulmuş ve bu maddelerin neden olabileceği farklı klinik durumlarla ilgili dizin gözden geçirilmiştir.