BİR İYİLEŞME MODELİ İLE İZLENEN ALKOL BAĞIMLILIĞI HASTALARININ TEDAVİ MOTİVASYONLARININ İNCELENMESİ: KONTROLLÜ BİR ÇALIŞMA - Savaşan, Ayşegül; Çam, Olcay (Bağımlılık Dergisi, 2016)
Amaç: Çalışmanın amacı, Tidal Model’e dayalı psikiyatri hemşireliği yaklaşımının alkol bağımlılarının tedavi motivasyonlarına etkisini incelemektir. Yöntem: Yarı deneysel desende ön test, son test değerlendirmeli ve kontrol gruplu olan bu çalışma, toplam 36 bireyle (deney:18; kontrol:18) yürütülmüştür. Ölçüm aracı olarak Bağımlılık Profil İndeksi, Tedavi Motivasyonu Anketi, Beck Depresyon Envanteri ve Beck Anksiyete Envanteri kullanılmıştır. Ölçüm araçları uygulama öncesi ve uygulamadan üç ay sonra uygulanmıştır. Bulgular: Üç aylık izlem sonunda, deney grubundaki bireylerin alkol kullanımının, kontrol grubundaki bireylere göre daha az olduğu; deney grubunda sürdürüm aşamasında olanların oranının, kontrol grubuna göre daha fazla olduğu; deney grubundaki bireylerin şiddetli istek puanının düştüğü, kontrol grubu bireylerin ise arttığı saptanmıştır. Deney grubundaki bireylerin içsel motivasyon, dışsal motivasyon, kişilerarası yardım arama ve toplam tedavi motivasyonlarının, üç ayın sonunda, azaldığı yada aynı kaldığı ve tedaviye güven puanlarının arttığı, ancak aradaki farkın anlamlı olmadığı bulunmuştur. Kontrol grubundaki bireylerin içsel motivasyon puanlarında anlamlı bir düşüş olduğu, fakat deney grubu ile karşılaştırıldığında, iki grup arasındaki değişim farkının istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur. Sonuç: Tidal Model’e dayalı psikiyatri hemşireliği yaklaşımı deney grubu bireylerin, özellikle içsel motivasyonlarında, anlamlı bir azalmayı önlemiş olabilir. Alkol bağımlılığında nüksleri önlemek için izlem çalışmalarının yürütülmesi ve alkol bağımlılarında en çok görülen sorunların ele alındığı randomize kontrollü çalışmaların yapılması önerilmektedir.