ERKEK BAĞIMLILAR VE EBEVEYNLERİNDE BAĞLANMA BİÇİMİ VE KONTROL ODAĞININ KLİNİK ÖZELLİKLER İLE İLİŞKİSİ - Nurmedov, Serdar; Darcin, Aslı E.; Erol, Turgut Can; Noyan, Onur; Yılmaz, Onat; Dilbaz, Nesrin; Tarhan, Nevzat (Bağımlılık Dergisi, 2015)
Amaç: Bu araştırmanın amacı madde bağımlılığı tanısı olan hastaların ve ebeveynlerinin bağlanma biçimi ve kontrol odağı ile hastaların klinik özellikleri arasındaki ilişkilerini incelemektir Yöntem: Araştırmaya ayaktan tedavi için başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 46 hasta ve ebeveynleri alınmıştır. Tanılar DSM-IV TR kriterlerine dayanarak konmuştur. Çalışma ile ilgili etik kurul onayı Üsküdar Üniversitesi etik kurulu tarafından verilmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen “Bilgi Formu”, “Erişkin Bağlanma Biçemi Ölçeği” (EBBÖ) ve kontrol odaklarını belirlemek amacıyla “Rotter İç Dış Kontrol Odağı Ölçeği” (RİDKOÖ) uygulanarak toplanmıştır. Bulgular: Hastaların hepsi erkek ve yaş ortalamaları 27.54 (±7.07) olarak bulunmuştur. Hastanın bağlanma biçimi ile ebeveynlerin bağlanma biçimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (χ2 = 12.081, p = 0.017). Hastaneye başvuru şekli ile hasta ve ebeveynlerinin kontrol odağı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Sonuç olarak, hastaların bağlanma biçemi ebeveynlerinin bağlanma biçemi ile ilişkilidir. İç kontrol odağının yüksek olup, ailenin isteği ile başvurduğunu beyan eden hastaların ebeveynlerin hatalı tutum ve davranışlarının hastaların yardım alma isteğini azaltıyor olabileceğini ya da önceden bağımlılığa ilişkin danışmanlık almış olabileceklerini akla getirmektedir.