PSİKOLOJİ ÖĞRENCİLERİ VE MEZUNLARININ PSİKİYATRİK RAHATSIZLIKLAR VE BAĞIMLILIĞA İLİŞKİN BAKIŞ AÇILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - Yıldız, Nejla; Mortan Sevi, Oya; Soykal, İlkay and Odabaşıoğlu, Gürkan and Genç, Yasin (Bağımlılık Dergisi, 2014)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, psikoloji 3 ve 4. sınıf öğrencileri ile psikoloji bölümü mezunu ve yüksek lisans öğrencilerinin psikiyatrik rahatsızlıklara ve bağımlılığa ilişkin bakış açılarını değerlendirmek ve birbiriyle karşılaştırmaktır. Yöntem: Bu araştırmanın örneklemi-ni Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Psikiyatri Kliniği’ne staj için başvuran 21-30 yaş arasındaki 23 psikoloji 3. ve 4. sınıf öğrencisi ile 23 psikoloji mezunu ve yüksek lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan bireylere, Alkol Bağımlılığında Etiketleme Formu, Madde Bağımlılığında Etiketleme Formu, Ruhsal Hastalığa Yönelik İnançlar Ölçeği ve Psikolojik Yardım Alma Nedeniyle Kendini Damgalama Ölçeği verilmiştir. Grupların ölçeklerden aldıkları puanlar birbiriyle Bağlantısız Örneklemler için T Testi yöntemiyle karşılaştırılmıştır. Bulgular: Uygulanan ölçek puanları açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Grupların ne psikiyatrik rahatsızlıklara ne de bağımlılığa ilişkin bakış açıları arasında fark yoktur. Bununla birlikte her iki grupta alkol ve madde bağımlılığını damgalama düzeyi ortalama değerlerin üstünde olup psikiyatrik rahatsızlıkları damgalama ve psikolojik yardım alma açısından kendini damgalama düzeyleri ortalama değerlerin altındadır. Sonuç: Sonuçlar, psikoloji lisans ve klinik yüksek lisans programlarına bağımlılığa ilişkin teori ve pratiği birleştiren eğitim programlarının eklenmesine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.