PATOLOJİK KUMAR VE KONVERSİYON BOZUKLUĞU EŞ TANISI: OLGU SUNUMU VE PSİKOTERAPİ SÜRECİ - Mortan Sevi, Oya (Bağımlılık Dergisi, 2014)
Bu yazıda bir patolojik kumar bağımlılığı olgusunun BDT (bilişsel davranışçı terapi) ile EMDR (göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme tedavisi) tekniklerinin bir arada kullanıldığı psikoterapi sürecine odaklanılmıştır. Bu olguyu farklı kılan bir etmen de eşlik eden konversiyon belirtilerinin varlığı ve bu belirtilerin kumar oynama döngüsündeki etkisidir. Olgu 38 yaşında, erkek, evli ve bir kız çocuk sahibiydi. Uzun yıllardır devam eden ve büyük maddi kayıplara neden olan at yarışı oynama bağımlılığı nedeniyle psikoterapiye başvurmuştu. Bunun yanı sıra ılımlı depresif bulgular ile konversiyon belirtileri mevcuttu. Uzun yıllardır devam eden ilaç tedavilerinden yarar görmediğini ifade eden bireyin psikoterapisi medikal destek olmaksızın 12 seans boyunca sürdürüldü. 1 yıllık süreçte hastanın kumar oynama isteği ve konversiyon belirtileri tekrarlamadı. Bu olgu sunumu patolojik kumar bağımlılığında BDT ve EMDR’nin yararlı tedavi seçenekleri olduğunun altını çizmektedir.