DİYARBAKIR ÇOCUK VE ERGEN MADDE BAĞIMLILIĞI ARAŞTIRMA VE TEDAVİ MERKEZİNE BAŞVURAN ALARIN SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ VE KULLANDIKLARI MADDE TÜRLERİ - Şimşek, Şeref; Dönmezdil, Süleyman; Kakdaş, Erkan; Özen, Şakir (Bağımlılık Dergisi, 2014)
Amaç: Bu çalışmada tedavi amaçlı madde bağımlılığımerkezinegelenhastaların kullandıkları maddeler ve sosyodemografik özelliklerin araştırılması planlanmıştır. Yöntem: Çalışma, Diyarbakır Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezinde (ÇEMATEM) yürütüldü. Merkeze Ocak 2011-Aralık 2011 tarihleri arasında başvuran 258 hastanın bilgileri hasta dosyalarının geriye dönük taranmasıyla elde edildi. Hastaların 245’i (%95) erkek, 13’ü (%5) ise kızdı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 18.11±5 (minimum 8, maksimum 45 yaş), kardeş sayısı ortalaması 4.7±2.6 idi. Hastaların 153’si (%59,3) 18 yaş altında iken 105’ü (%40.7) 18 yaş ve üstündeydi. Hastaların 76’sının (%29.5) parçalanmış aileye sahip oldukları gözlendi. Hastaların 236’sında (%91.5) intihar girişimi yokken 22’sinde (%8.5) en az bir kere intihar girişimi öyküsü vardı. Hastaların 244’ü (%94.6) sigara kullanıyor iken sadece 14’ü (%5.4) kullanmıyordu. Hastaların 111’i (%43) alkol kullanıyor iken 147’si (%57) kullanmıyordu. Kullanılan madde türü incelendiğinde en sık (%85.3) esrar kullanıldığı saptandı. Sonuç: Madde kullanımı ile ilgili risk faktörlerinin bölgemizde tespiti ile yaygılaşan madde kullanımı ve bağımlılığı hakkında alınabilecek önlemlere yol çizecektir. Ayrıca risk faktörlerini bilmek kişiye özgü tedavi seçeneklerinin belirlenmesinde faydalı olacaktır.