CEP TELEFONU ENVANTERİ: STANDARDİZASYONU VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİYLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ - Mortan Sevi, Oya; Odabaşıoğlu, Gürkan; Genç, Yasin; Soykal, İlkay and Öztürk, Özgür (Bağımlılık Dergisi, 2014)
Amaç: Cep Telefonu Envanteri’nin (CTE) geçerlik ve güvenirliğini inceleyerek ölçeği Türk örneklemine kazandırmak ve cep telefonu kullanımının kişilik özellikleriyle ilişkisini araştırmaktır. Yöntem: CTE sosyo-demografik bilgiler, katılımcıların cep telefonu kullanımı, katılımcıların cep telefonu ile ilişkisi, cep telefonu kullanım nedenleri, alışveriş ve satın alma, hayata dair genel yaklaşım ve kişisel tarz olmak üzere 7 bölüm, toplam 87 maddeden oluşmaktadır. Ölçek kartopu örnekleme yöntemiyle 115 kişiye uygulanmıştır. Ölçeğin ölçüt bağıntılı geçerliğini incelemek üzere katılımcılara psikoloji son sınıf öğrencileri eşliğinde MMPI doldurtulmuştur. Bulgular: İç tutarlılık katsayısı Cronbach Alpha . 76 ile oldukça yüksek bulunmuştur. Ölçeğin alt boyutlarının toplam puan ile ilişkisi .34 ile .78 arasında değişmektedir (p< 0.01). Cep telefonu kullanımının artması en çok pasif agresif, kendine güvensiz, sosyal açıdan uyumsuz olma, obsesif, bağımlı ya da antisosyal özellikler taşıma, sık moral bozukluğu, anksiyete yaşama ile ilişkili bulunmuştur. Sonuç: CTE’nin Türk örnekleminde cep telefonu kullanımını değerlendirmede geçerli ve güvenilir bir araç olduğu söylenebilir. Ayrıca kişilik özellikleri ile kullanım örüntülerinin ilişkisini incelemede başarılı bir araç olarak kabul edilebilir. Örneklemin genişletilmesinin daha genellenebilir sonuçlara ulaşmada yararlı olacağı düşünülmektedir.