MADDE BAĞIMLILIĞI VE GEBELİK - Bilge, Ayşegül; Savaşan, Ayşegül; Zorlu, Mehtap; Erkman, Zeynep (Bağımlılık Dergisi, 2010)
Bağımlılık; biyolojik, sosyal ve davranışsal boyutları olan bir hastalıktır. Madde bağımlılığı, karşılıklı risk alışverişinin olduğu gebelik sürecinde ikili bir yaşam sürdürüldüğünden dolayı, hem gebeyi, hem de bebeği olumsuz etkileyebilmektedir. Gebelikte sigara içiminin périnatal mortalité ve morbiditeyi iki kat arttırdığı bildirilmiştir. Gebenin alkol kullanması sonucu bebekte FAS (Fetal Alkol Sendromu) ve FASB (Fetal Alkol Spektrumu Bozuklukları) gelişebilmektedir. Gebelikte yüksek miktarlarda kafein aliminin düşüklere neden olduğu bildirilmektedir. Gebeler, sağlık kurumlarında daha çok ebeler ve hemşireler ile karşılaşmaktadır. Bu bağlamda görevli sağlık personeli madde bağımlılığı ile ilgili gerekli danışmanlık hizmetlerini bilmelidir. Bu makaleninamaci;bağımlılıkyapan maddelerin gebelik sürecinde kadına ve bebeğe olan olumsuz etkilerini sunarak, uygun olan bakım yaklaşımlarını okuyucuya aktarmaktır.