DELİRYUM TREMENS GENÇ HASTALARDA GÖRÜLÜR MÜ: BEŞ OLGUYU İÇEREN BİR DEĞERLENDİRME - Köroğlu, Gültürk; Mırsal, Hasan; Kalyoncu, Ö. Ayhan; Beyazyürek, Mansur (Bağımlılık Dergisi, 2008)
Alkol yoksunluğu deliryumu (Deliryum Tremens) hastaneye yatarak tedavi gören alkol bağımlılarında %5 oranında görülen ve yaşamı tehdit eden bir komplikasyondur. Kullanılan alkol miktarının azaltılması ya da kesilmesinin ardından birkaç saat içinde, çoğunlukla ilk 2-4 günde ortaya çıkar. Klinik tablo bilinç bulanıklığı, psikomotor aktivite artışı, otonomik aşırı uyarılmaya bağlı belirtiler (kan basıncında artış, terleme, çarpıntı vb.), değişik varsanılar, perseküsyon sanrıları, tremor ve epileptik nöbetlerle seyredebilir. Alkol yoksunluğu deliryumunun çoğunlukla 40-50 yaş aralığında, yoğun alkol tüketen hastalarda görüldüğü bildirilmektedir. Psikiyatrik yayınlarda çok sayıda ileri yaşlarda görülen deliryum tremens olgu örnekleri yer almasına karşın, görece genç yaşlarda görülen deliryum tremens hakkında çok az sayıda çalışma vardır. Amacımız, genç yaşlardaki deliryum tremens olgularının özelliklerini ortaya koyarak bu alanda bilgi birikimini artırmaktır. Bu olgu serisi Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Anatolia Klinikleri Alkol Tedavi Birimi’nde 1999-2006 yılları arasında alkol bağımlılığı ve alkol yoksunluğu deliryumu tanıları ile yatırılarak tedavi edilen 27-29 yaşları arasındaki 5 erkek hastadan oluşmaktadır. Hastaların dosyaları geriye dönük olarak taranmış ve sosyodemografik özellikleri, alkol kullanma alışkanlıkları, laboratuar değerleri, fiziksel hastalıkları, psikometrik testleri ve alkol bağımlılığına eşlik eden diğer psikiyatrik hastalıkları incelenmiştir. Sonuç olarak genç yaşlarda görülen deliryum tremens olgularında alkole başladıktan kısa süre sonra yoğun miktarda alkol kullanımının oluştuğu (hızlı tolerans artışı) ve depresyon ek tanısının bağımlılığa eşlik ettiği görülmüştür.